Hygiënische Afdichtringen
Wij produceren met veel succes hygiënische afdichtringen voor koppelingen die voornamelijk gebruikt worden in de voedingsmiddelen industrie en farmacie over de gehele wereld.
logo-ehedg

Aanbevolen door EHEDG

Offerte aanvragen

Heeft u interesse in onze hygiënische afdichtringen?

Neem dan contact met ons op of vraag hier een vrijblijvende offerte aan!

We nemen dan binnen 24 uur contact met u op

logo-certificaten (1) (2)

Onze rubbers voldoen aan de eisen van FDA, EC en BFR

Combifit T-ringen, Tri-clamp ringen en Flat ringen

Combifit Metaalbewerking B.V. levert hygiënische afdichtringen die gebruikt kunnen worden in koppelingen die voldoen aan de normen ISO-2852, ISO-2853, DIN, IDF Unions – BS 4825 (part 3 en 4) en ASA. De koppelingen zijn van toepassing in hygiënische en aseptische processen en lenen zich voor “cleaning- of steam-in-place” (CIP of SIP) reiniging.

Toepassingen

De Combifit T-ring, Tri-clamp afdichtringen zijn opgebouwd uit een roestvrijstalen buitenring met een T-vormig doorsnedeprofiel en een rubberen binnenring die op de roestvrijstalen ring is gevulkaniseerd. Ze zijn speciaal ontworpen om een hygiënische afdichting te verkrijgen in pijpsystemen en bij aansluitingen op apparaten die gebruikt worden in de voedingsmiddelenindustrie en de farmacie. De locaties van de koppelingen in het proces zijn vaak de haarden van bacteriekolonies en ze moeten om die reden regelmatig uiteengenomen en schoongemaakt worden.

Gebruikelijk is dat de afdichtring geheel gemaakt is van één soort rubber, maar bij het aandraaien van de koppeling wordt deze misvormt of kapot gedrukt. Vaak ontstaat er dan een voedingsbodem voor bacteriën met alle gevolgen van dien.

Door het gebruik van de Combifit hygiënische afdichtringen wordt het vervormen en kapot drukken van de afdichting voorkomen en maakt het een volledige “Cleaning- of Steam-In-Place” (CIP of SIP) mogelijk.

Het ontwerp

Door het T-profiel van de ring worden de aansluitende koppelingsdelen automatisch opgelijnd en de solide roestvrijstalen buitenring zorgt ervoor dat de Combifit T-ring op zijn plaats geklikt wordt en makkelijk te verwijderen is.

Tijdens het aandraaien van de koppeling kan de rubberen binnenring slechts 14% samengedrukt worden, waarna de aanslag van metaal op metaal volgt. Dus naast de rubberen afdichting is er ook sprake van een metaal op metaal afdichting waardoor een beschadigde ring nooit een ernstige lekkage kan veroorzaken. De Combifit T-ring, Flat ring en Tri-Clamp ring hebben een langere levensduur en dus een langere standtijd.

male part Combifit T-seal liner

The inside is tight without liquid remains

Tri-Clamp compressed

Stainless steel outer ring

De Combifit hygiënische afdichtringen kunnen niet, zoals bij enkelvoudige rubberen afdichtingen, door de procesdruk uit zijn zitting geblazen worden. De rubberen binnenring is in de geïnstalleerde koppeling omsloten door metalen wanden van roestvrijstaal. Om deze reden is het mogelijk (kwetsbaar) siliconenrubber toe te passen, hetgeen belangrijk is bij het gebruik van hoge temperaturen, bijvoorbeeld bij het steriliseren van de installatie bij 140-150°C. De Combifit T-ring, maat 1½”, heeft een druktest van 250 bar ondergaan en is lekvrij en dicht bevonden.

De Combifit T-ring kan in alle bestaande ISO-2852, ISO-2853, DIN, IDF Unions – BS 4825 (part 3 en 4) en ASA systemen geïnstalleerd worden.

Onze Combifit T-ring is (geïnstalleerd) onderworpen aan een zware bacterietest, is daarna in de leiding gespoeld en volkomen schoon uit de leiding gekomen. De rubbersoorten EPDM, Silicone en FKM (grade 1) zijn FDA, EC 1035/2004 compliant en voldoen dus aan de huidige eisen van de voedingsmiddelenindustrie.

Commerciële aspecten

Door de toepassing van onze ringen en de snelle installatie wordt tijd bespaart. Daarnaast worden de sterilisatietijden korter omdat er met hogere temperaturen kan worden gereinigd. Daarbovenop worden er kosten voor onderhoud en stilstand uitgespaard. Genoeg redenen waarom de Combifit T-ringen, tri-clamp – en flat ringen al ruim 20 jaar met uitstekende resultaten worden gebruikt door onder andere:

Rubber specificaties

De rubber technische datasheets zijn op aanvraag te verkrijgen maar worden ook met elke eerste bestelling meegestuurd. Ze voldoen in elk geval aan aan de volgende eisen:

FDA 177.2600 (incl E&F) , EC 1935/2004.

Daarnaast voorzien wij de ringen met een codering zodat wij ten alle tijden de ringen kunnen traceren en terugbrengen naar klant, productiedatum, rubberbatch, en rubbersoort.

CIP of SIP reiniging met verschillende reinigingsmiddelen, duur van het contact met het reinigingsmiddel of basis materialen, de temperatuur, de druk van het productieproces of de reiniging procedures, de frequentie en volgorde van het reinigen zijn allemaal van invloed zijn op de kwaliteit van het rubber en daarmee de levensduur van de ring.

Wij kunnen daarom niet adviseren welke CIP/SIP reiniging geschikt is voor welk rubber en hoeveel reinigingscycli de ring aankan voordat hij vervangen moet worden. Te allen tijde dient de keuze voor het specifieke rubber voorgelegd te worden aan een CIP/SIP specialist en in de praktijk te worden getest t.a.v. zijn duurzaamheid. Dit vanwege het aantal variabelen die de rubberkwaliteit beïnvloeden en gebleken is dat de theorie en de praktijk niet altijd overeenkomen.

Technische Specificaties

Indien een artikel niet in ons standaard programma voortkomt, neem dan contact met ons op. We kunnen namelijk ook ringen op maat maken. Daarvoor brengen we eenmalige kosten voor het maken van de mallen in rekening.

Mogelijk kunnen we aan uw behoefte voldoen.

Interesse in onze dienstverlening?

Vraag dan hier een vrijblijvende offerte aan!